Onze website maakt gebruik van cookies. Deze hebben wij volledig geanonimiseerd. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.
Sluit
 

Wet DBA: de VAR wordt afgeschaft per 1 mei

In 2016 gaat de wet- en regelgeving voor de VAR veranderen. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel voor de 'Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties' goedgekeurd. De VAR wordt per 1 mei 2016 afgeschaft met een overgangsfase van 1 jaar.

VAR voor 2014 en 2015 langer geldig

Blijft u hetzelfde werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden? Dan mag u uw VAR voor 2014 of 2015 ook in 2016 blijven gebruiken. U hoeft in dat geval dus geen nieuwe VAR voor 2016 aan te vragen. 

Wanneer wel een nieuwe VAR aanvragen?

Gaat u in 2016 werken onder andere omstandigheden of voorwaarden? Of gaat u andere werkzaamheden uitvoeren dan uw huidige werkzaamheden? Of hebt u nog geen VAR, maar hebt u er wel een nodig? Dan vraagt u hiervoor een nieuwe VAR. Deze VAR is geldig tot de nieuwe wet- en regelgeving in 2016 ingaat.

Werken met een algemene modelovereenkomst, voorbeeldovereenkomst of individuele overeenkomst

U kunt ook nu al werken met een algemene modelovereenkomst, een voorbeeldovereenkomst of een individuele overeenkomst. Het werk dat u doet, moet dan volgens de overeenkomst worden uitgevoerd. Uw opdrachtgever hoeft dan geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Tip voor opdrachtgevers

Controleer of de VAR overeenkomt met de realiteit! Het aanwezig zijn van de VAR is na de invoering van de Wet DBA geen zekerheid meer voor vrijwaring voor loonheffingen en premies.