Onze website maakt gebruik van cookies. Deze hebben wij volledig geanonimiseerd. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.
Sluit
 

Een sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever

Wie zoekt naar informatie over sollicitatiegesprekken, vindt veelal tips gericht op werknemers. Niet gek, want voor hen vormt het sollicitatiegesprek een essentieel schakelpunt in hun carrière.

Echter, voor werkgevers is het minstens zo belangrijk om een sollicitatiegesprek tot in de puntjes voor te bereiden. Een doeltreffende sollicitatieprocedure helpt u als werkgever immers het best passende personeel te vinden. En een mismatch kan zomaar grote financiële gevolgen hebben.

Sollicitatiegesprekken roepen bij werkgevers de nodige dilemma’s op. Wat moet u absoluut vragen? En wat juist niet? Hoe begin je – en hoe sluit je af? In dit blog vindt u het antwoord op al deze vragen. Maar het is ook dan nog steeds niet makkelijk wanneer je alleen maar het cv van een kandidaat hebt ontvangen met eventueel een motivatiebrief. Toch liever ondersteuning bij uw werving & selectie? Klik dan hier.

De start van een sollicitatiegesprek: hoe open je?

Een relaxte sollicitant staat garant voor een zinvoller gesprek dan iemand die stijf staat van de zenuwen. Een geruststellende start is daarom waardevol, ook voor u als werkgever. Naast de bekende ijsbrekers (“was het een eind rijden?”) heeft u hierbij diverse communicatietechnieken tot uw beschikking.

Ten eerste, gooi uw sollicitant niet direct in het diepe. Stel uzelf en eventueel aanwezige collega’s voor. Extra belangrijk – en vaak vergeten ­– is een korte toelichting van de opbouw en duur van het gesprek. Wat een eenvoudige formaliteit lijkt, blijkt een effectieve techniek om uw sollicitanten op hun gemak te stellen.

Onderdelen die u dus bij de opening kunt behandelen zijn:

  • ijsbrekers
  • voorstellen van uzelf en collega’s
  • opbouw en duur van gesprek
  • benoem mogelijkheid tot vragen stellen

Welke vragen stel je tijdens een sollicitatiegesprek?

Een goed sollicitatiegesprek geeft een indicatie van het toekomstige functioneren van de medewerker. Dat is lastig. Want hoe vang je zoiets groots in slechts enkele vragen?

Hoewel uw inhoudelijke vragen sterk sector- en functieafhankelijk zijn, zijn er diverse technieken om doelgericht waardevolle antwoorden te verkrijgen.

Stel open vragen

Een gouden regel is om waar mogelijk open en ongerichte vragen te stellen. Dit stimuleert sollicitanten goed over hun antwoorden na te denken. Bovendien kunnen ze niet automatisch het meest gewenste antwoord geven.

De kunst is om vragen te stellen die niet prijsgeven wat u eigenlijk wilt horen.

Niet: “Heeft u een sterk analytisch vermogen?”

Wel: “Wat zijn uw 5 sterkste eigenschappen met het oog op deze functie?”

U kunt na een open vraag altijd nog specifieker doorvragen voor meer informatie.

Lastige vragen?

Waar sommige werkgevers een sollicitatiegesprek vooral beschouwen als kennismaking, kiezen anderen ervoor de sollicitant gelijk het vuur aan de schenen te leggen met lastige vragen. Hoewel discutabel, kan deze strategie zinvol zijn bij functies waarbij stressbestendigheid van groot belang is.

Voorbeelden van lastige vragen zijn:

  • “Zeg eens eerlijk, wat is uw meest slechte eigenschap?”
  • “Waarom bent u geschikt voor deze functie?”
  • “Beschrijf stap voor stap wat u zou doen in situatie X?”

Stel vragen over het cv

Veel werkgevers ervaren het als zinvol vragen te stellen omtrent het cv van de sollicitant. Deze vragen over loopbaan en opleiding vormen een sterke aanvulling op de functie gerelateerde vragen.

U kunt hierbij denken aan:

  • eerdere werkzaamheden
  • redenen van vertrek
  • hoeveelheid verschillende functies
  • waarde van opleidingen
  • nevenactiviteiten

De afsluiting

Nadert het einde van het sollicitatiegesprek? Stel de sollicitant dan nogmaals in staat zelf ook vragen te stellen over uw bedrijf en de functie. Zo worden eventuele onduidelijkheden alsnog gladgestreken.

Sluit af door toe te lichten wat de sollicitant kan verwachten. Vertel wanneer u een beslissing verwacht te maken en langs welke route u deze zal communiceren. Bedank sollicitanten voor hun komst, maar probeer uw oordeel zo min mogelijk door te laten schemeren. Het is verstandiger het gesprek eerst de tijd te geven bij uzelf te bezinken. Bij valse verwachtingen is immers niemand gebaat.

Hulp nodig bij de werving & selectie?

Het is niet altijd even eenvoudig om een werknemer te vinden die geknipt is voor de functie. De Koning uitzendbureau kan het gehele wervingstraject voor u oppakken. Onze beproefde aanpak selecteert een werknemer wiens talenten en wensen passen bij de functie en organisatie. Naast opleiding, werkervaring en vaardigheden van de kandidaat bespreken wij namelijk ook hun wensen, ambities en de motivatie. Ook winnen wij referenties in bij vorige werkgevers, hierdoor krijgen we een compleet beeld van de kandidaat.

Na deze selectieprocedure voer je alleen sollicitatiegesprekken met kandidaten die voldoen aan het functieprofiel van de vacature. Je bepaalt dus zelf wie je aanneemt en in welke arbeidsvorm. De Koning zorgt ervoor dat je de meest geschikte kandidaten spreekt. 

Meer weten? Neem dan contact met ons op! In Leiden kun je ons bereiken op 071-5144143 of per mail info@dekoning.eu. In Lisse zijn wij bereikbaar op 0252-245444 of lisse@dekoning.eu.