Onze website maakt gebruik van cookies. Deze hebben wij volledig geanonimiseerd. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.
Sluit
 

Is payrolling voordeliger?

Payrolling. Het is een bekende en soms beruchte term bij werkgevers en werknemers. Let op: per 1 januari 2010 wijzigt de wetgeving rondom payrolling!

Bij payrolling is een werknemer feitelijk in dienst bij een payrollbureau. U behoudt als werkgever volledige controle over het inhoudelijke werkgeverschap (werving, selectie en inzet van de werknemer), terwijl alle administratieve lasten en risico’s voor rekening zijn van het payrollbureau.

Voor de werkgever resulteert dit in meer flexibiliteit en minder zorgen. Uiteraard rekent het payrollbureau wel een vergoeding voor haar diensten.

Dat roept de vraag op wanneer payrolling een interessante en voordelige optie is voor werkgevers. In andere woorden: hoe verhouden de voordelen van Payrolling zich tot de nadelen?

Voordelen Payrolling

Waar een loonadministratiekantoor uitsluitend uw administratieve zaken overneemt, draagt u bij payrolling het juridische werkgeverschap over. Dit levert u de drie voordelen op: minder zorgen en rompslomp, minder werkgeversrisico’s en meer flexibiliteit.

  • Minder zorgen en rompslomp

Een werknemer brengt doorgaans een flinke administratieve papierwinkel met zich mee. Bij payrolling wordt de gehele salaris- en personeelsadministratie voor u geregeld. U besteedt contracten, salarisbetalingen, aanmelding pensioenfonds, premieafdrachten, loonstroken, jaaropgaven, vakantiedagenregistratie en vakantiegelduitkeringen uit aan het payrollbureau.

  • Minder werkgeversrisico’s

Door het overdragen van juridisch werkgeverschap vermindert u drastisch uw werkgeversrisico’s. Zo betaalt u alleen voor de gewerkte uren. Wanneer een werknemer ziek is, is de loondoorbetaling dus voor rekening van het payrollbureau (let op: sommige payrollbureaus hanteren andere voorwaarden bij ziekteverzuim/vakantiedagen).

  • Meer flexibiliteit door uitzend-cao

Voor werknemers die op de payroll staan geldt de Uitzend-cao, veelal met enkele aanvullende afspraken uit de cao voor de specifieke bedrijfstak. Dit is de zogenaamde inlenersbeloning. Waar u door de invoering van de WWZ sinds dit jaar maximaal twee jaar werknemers voor bepaalde tijd in loondienst kunt hebben, biedt payrolling u 5,5 jaar flexibiliteit. Naast die reden wordt payrolling ook regelmatig ingezet als alternatief voor de proeftijd.

Nadelen Payrolling

Payrolling kent ook twee nadelen waar werkgevers zich van bewust moeten zijn.

  • U blijft aansprakelijk

Hoewel in veel gevallen de payrollorganisatie zicht ontfermt over de loonbetaling en afdracht van loonbelasting en premies sociale verzekeringen, blijft u als werkgever wel aansprakelijk hiervoor. Dit wordt de inlenersaansprakelijkheid genoemd.

Een blunder van een payrollorganisatie kan dus ten laste van u worden gelegd. Dat maakt het extra belangrijk om een kritisch oog te werpen op de kwalificaties en staat van dienst van uw payrollbureau.

  • Opvolgend werkgeverschap

Stel: een payroll-medewerker is bijna twee jaar bij u werkzaam. U besluit deze persoon zelf in dienst te nemen.

Er is dan sprake van opvolgend werkgeverschap, wat betekent dat de werknemer over de gehele periode als werkzaam onder dezelfde werkgever – u – wordt beschouwd. Het gevolg is dat u na een langere payrollperiode slechts beperkt flexibele arbeidscontracten kunt hanteren en u de werknemer dus snel een vast dienstverband moet aanbieden. Er is sprake van opvolgend werkgeverschap wanneer er minder dan 26 weken tussen de overstap van payrolling naar loondienst zit.

Wanneer is payrolling voordeliger?

Een payroller is over het algemeen iets duurder dan een werknemer in dienstverband. Maar tegelijkertijd kunt u flink wat kostenposten wegstrepen. Doordat u op veel overhead en risico’s bespaart, is payrolling verrassend vaak kostenneutraal. Het maakt dan financieel niet uit of de medeweker via payrolling of loondienst bij u werkt.

Buiten dit financiële aspect is payrolling ook interessant bij de volgende omstandigheden:

  • U wilt zich met uw bedrijf focussen op de core business
  • Het komen en gaan van personeel in uw sector is relatief vluchtig
  • U wilt zo langdurig mogelijk uw flexibiliteit behouden
  • Uw bedrijf heeft geen afdeling voor administratie en personeelszaken

Wilt u wel de werknemer, maar niet de verplichtingen? De Koning neemt de administratieve zaken en werkgeverslasten voor u uit handen. Lees hier meer over onze payrollmogelijkheden.