Onze website maakt gebruik van cookies. Deze hebben wij volledig geanonimiseerd. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.
Sluit
 

Geknipt voor de baan, maar word je toch niet uitgenodigd?

Kijk nog eens kritisch naar het profiel van de functie waar je op hebt gesolliciteerd en dan naar jouw cv. Is het duidelijk te lezen voor iemand die jou niet kent dat ze echt jou moeten hebben? Of dat toch weer iemand anders “beter geschikt” is….. Bedrijven krijgen zoveel sollicitaties binnen dat de eerste selectie puur op het cv en de eventuele motivatiebrief gedaan wordt.

Veel gemaakte fouten bij het opstellen van een cv:

  • Het cv moet snel een beeld van je geven. Dus geen lange verhalen over de werkzaamheden, maar kort en bondig en alleen dat wat er toe doet.
  • Ontbreken van data op je cv. Door alleen jaartallen te vermelden (bv 2011- 2012) is het onduidelijk hoelang je ergens gewerkt hebt ( 2 maanden of 2 jaar). Hierdoor kan het lijken dat je iets probeert te verbergen, terwijl dit misschien niet het geval is.
  • Onduidelijke motivatie waarom je solliciteert op de functie. Waarom wil je de baan? Waarom moeten ze jou uitnodigen? Denk daarover na en verwoord het in een motivatie, hierdoor kun je jezelf onderscheiden van de andere 200 sollicitanten.
  • Welke banen je 10 of 20 jaar geleden hebt is niet onbelangrijk, maar nu niet meer relevant. Die banen hoef je alleen te noemen. Werkgevers zoeken mensen met recente werkervaring, aangezien de manier van werken enorm is veranderd in de afgelopen jaren.
  • Grote woon-werk afstand. Voor een kortere periode is het dagelijks een uur heen en weer reizen geen probleem, maar uiteindelijk breekt het op. Het bedrijf kan waarschijnlijk ook iemand vinden die in de buurt woont, dit scheelt veel aan reiskosten en de kans dat iemand na een jaar blijft is ook groter.
  • Niet voldoen aan de harde eisen. Wordt er kennis van een bepaald softwarepakket of een taal vereist en beschik je hier niet over dan is de kans zeer groot dat je niet wordt uitgenodigd.
  • Solliciteer je op verschillende functies? En heb je werkervaring op verschillende vlakken, dan is het belangrijk om voor diverse functies je cv ook anders op te stellen. Zorg er wel voor dat je cv altijd waarheidsgetrouw blijft, maar door bij de relevante werkervaring iets verder uit te breiden over de werkzaamheden die in die specifieke functie gevraagd wordt, is het duidelijker dat je past op de functie.