Onze website maakt gebruik van cookies. Deze hebben wij volledig geanonimiseerd. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.
Sluit
 

Wetswijzigingen

Grote kans dat je al hebt stilgestaan bij de Wet Werk en Zekerheid van 2015. Als werkgever wil je immers een helder beeld hebben van wat je te wachten staat.

Dit jaar vinden er diverse belangrijke veranderingen plaats die rechtstreeks van invloed zijn op jouw personeelszaken. Op deze pagina zetten we alle veranderingen en gevolgen helder voor je op een rijtje.

Waarom de Wet Werk en Zekerheid?

De Wet Werk en Zekerheid is een pakket wetswijzigingen dat voortkomt uit het sociaal akkoord dat in 2013 door het kabinet met de vakbonden en werkgevers is gesloten. Deze wet gaat de hervorming van het ontslagrecht en de WW regelen, en is mede bedoeld om de positie van flexwerkers te beschermen.

Gevolgen werkgevers

Voor werkgevers kent de Wet Werk en Zekerheid de nodige gevolgen. De regels omtrent de ketenregeling, proeftijden, concurrentiebeding en de loondoorbetalingsverplichting gaan dusdanig veranderen dat de flexibiliteit van de werkgever afneemt.
Ook zal er voor tijdelijke krachten een aanzegtermijn gelden; je dient werknemers tenminste één maand van tevoren schriftelijk te laten weten of een dienstverband wel of niet doorgaat. Ook wordt de transitievergoeding ingevoerd, krijg je te maken met de participatiewet en wordt de ziektewet vernieuwd. De wijzigingen worden gefaseerd ingevoerd.

Wetswijzigingen per 1 januari 2015

  • Proeftijd
    Recht op proeftijd vervalt bij contracten van 6 maanden of korter.
  • Uitsluiten loondoorbetalingsverplichting
    Loondoorbetalingsverlichting uitsluiten is nog maar 26 weken mogelijk (bij cao is afwijking tot maximaal 78 weken wel mogelijk).
  • Afschaffen concurrentiebeding
    Concurrentiebeding vervalt in het contract voor bepaalde tijd (alleen bij aantoonbaar zeer zwaarwegende bedrijfsbelangen is het concurrentiebeding nog wel toepasbaar).
  • Aanzegtermijn
    Voor tijdelijke contracten van minimaal 6 maanden gaat een aanzegtermijn van een maand gehanteerd worden. Bij te late melding van het al dan niet verlengen van het tijdelijke contract moet er een boete betaald gaan worden van maximaal 1 maandsalaris.

Wetswijzigingen per 30 maart 2015

  • Inlenersbeloning
    Toepassing inlenersbeloning voor uitzendkrachten vanaf dag 1.

Wetswijzigingen per 1 juli 2015

  • Ketenbepaling
    Per 1 juli 2015 verandert de 3x3x3 regeling in 2x3x6.
    In plaats van in 3 jaar flexibiliteit, straks nog maar in 2 jaar de mogelijkheid 3 tijdelijke contracten toe te passen. De onderbrekingsperiode gaat van 3 maanden naar 6 maanden.
  • Transitievergoeding
    Heeft een werknemer minimaal 24 maanden voor een werkgever gewerkt dan bestaat er recht op een transitievergoeding. Ook indien na 2 jaar een tijdelijk dienstverband niet wordt voortgezet. 

Met uitzendkrachten blijft grote mate van flexibiliteit mogelijk!

Door te werken met uitzendkrachten is het toch mogelijk een proeftijd te kunnen hanteren of om juist gedurende een langere periode flexibele werknemers in te kunnen zetten. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van uitzendkrachten bij de Wet Werk en Zekerheid.

De veranderingen van de Wet Werk en Zekerheid zijn omvangrijk. Mogelijk heb je nog vragen over waar je als werkgever allemaal aan moet denken vanaf 1 januari 2015, 30 maart 2015, 1 juli 2015 en 1 januari 2016.

Schroom daarom niet om contact met ons op te nemen. Of vul hieronder je gegevens in en we komen spoedig bij je terug.



Bedrijfsnaam*:
Contactpersoon*:
Gewenste aanhef:    
Telefoonnummer*:
e-mail adres*:
* Verplichte velden