Onze website maakt gebruik van cookies. Deze hebben wij volledig geanonimiseerd. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.
Sluit
 

VAR 2016: de belastingdienst komt met rekenhulp

VAR 2016: de belastingdienst komt met rekenhulp

De Belastingdienst heeft onlangs een rekenhulp op zijn site gepubliceerd. Met deze rekenhulp kan worden bepaald of een opdrachtnemer voor het jaar 2016 nog een (nieuwe) VAR moet aanvragen.

Een reeds afgegeven VAR wordt in principe verlengd tot 1 april 2016. Echter, in een aantal situaties is het nodig om een VAR aan te vragen voor 2016 om zekerheid te krijgen over de arbeidsrelatie die tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer bestaat. Met de rekenhulp van de Belastingdienst kan nagegaan worden of dit nodig is.

Kortgezegd bestaat deze rekenhulp uit twee stappen:

1.    Heeft de opdrachtnemer geen VAR voor 2014 of 2015, dan moet hij een VAR voor 2016 aanvragen;

2.    Heeft de opdrachtnemer wel een VAR voor 2014 of 2015, dan moet worden beoordeeld of de werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden van die VAR gelijk gebleven zijn. Als één van deze factoren verandert, moet de opdrachtnemer een nieuwe VAR aanvragen.

Tot slot nog even dit. De opdrachtgever moet altijd een kopie van de VAR samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de opdrachtnemer in zijn administratie bewaren. Het maakt daarbij niet uit of de VAR stamt uit 2014, 2015 of 2016.

Naar de Rekenhulp

Bron: ABU