Onze website maakt gebruik van cookies. Deze hebben wij volledig geanonimiseerd. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.
Sluit
 

Transitievergoeding

Transitievergoeding

Als werkgever hoef je nu geen ontslagvergoeding te betalen als het contract van tijdelijk personeel afloopt. Door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid worden de regels voor het ontslaan van vast en tijdelijk personeel gelijk getrokken. Vanaf 1 juli 2015 ben je als werkgever een transitievergoeding (de nieuwe ontslagvergoeding) verschuldigd aan de werknemer van wie je het tijdelijke arbeidscontract als werkgever niet voortzet. De werknemer moet dan wel 24 maanden of langer in dienst zijn geweest.

Transitievergoeding tijdelijk personeel

Het betalen van de transitievergoeding is niet alleen het geval wanneer een werknemer onafgebroken 24 maanden voor je heeft gewerkt in bijvoorbeeld 2 jaarcontracten, maar ook wanneer er tussen de tijdelijke contracten een onderbreking heeft gezeten die korter is dan 6 maanden. De tussenpoos telt niet mee in de berekening van de hoogte van de vergoeding.

Hoe bereken je hoogte van de transitievergoeding?

  • Voor iedere 6 maanden dat een werknemer voor je heeft gewerkt bedraagt de transitievergoeding 1/6 maandsalaris.
  • Tijdelijke contracten die elkaar opvolgen met een tussenpoos korter dan 6 maanden moeten bij elkaar opgeteld worden.

Heb je de werknemer een gelijkwaardig of beter aanbod gedaan, maar slaat hij/zij dit af, dan hoeft er geen transitievergoeding betaald te worden.

Kritiek op de toepassing van de onderbrekingsperiode

De kritiek op de transitievergoeding spitst zich toe op de onderbrekingsperiode tussen tijdelijke contracten. Hanteerde je in het verleden een onderbrekingsperiode van 3 maanden, dan ontstond er geen vast dienstverband. Je hoefde dan ook geen ontslagvergoeding te betalen. Om geen vast dienstverband te hoeven geven dient de onderbrekingsperiode nu 6 maanden te worden.

En deze regel wordt met terugwerkende kracht gehanteerd voor de berekening van de transitievergoeding. Meerdere tijdelijke contracten uit het verleden gaan dus vanaf 1 juli 2015 meetellen in de berekening van de vergoeding.

Transitievergoeding voor seizoenswerkers

Binnen twee weken komt minister Asscher met een voorstel aan de Tweede Kamer, waarin hij een oplossing formuleert voor de onbedoelde effecten van de terugwerkende kracht van de transitievergoeding voor seizoenswerkers.

Hij heeft dit vanmiddag toegezegd aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer in het debat over het Arbeidsmarktbeleid. Hij is bereid tot aanpassing van de Wet Werk en Zekerheid op dit punt. In de komende weken gaat hij intensief overleggen met sociale partners. Hij benadrukt de noodzaak van precisie en zorgvuldigheid, maar ziet ook dat er haast geboden is omdat de wet op 1 juli 2015 ingaat.

Meer weten? Neem dan contact met ons op!